En nu overgaan op het aansluiten van de lantaarn. In de lantaarn zit een Led. Vaak spreekt men over een plus(+) en een min(-) van de lantaarn. In de praktijk kan dat wel en dat is duidelijk voor (bijna) iedereen (Jip-en-Janneke taal). In theorie is het eigenlijk Anode(+) en Kathode(-), omdat een led eigenlijk een diode is. De stroom door een diode gaat van Anode(+) naar Kathode(-), dit is de doorlaat-richting. Andersom gaat de stroom niet van Kathode(-) naar Anode(+), dit is de sper-richting. Dit verklaart ook dat je een led verkeerd kan aansluiten, zonder dat deze kapot gaat! Zoals in hoofdstuk "saaie stof", moet een lantaarn voorzien worden van een weerstand. Tussen één van de twee draden gaan we de weerstand monteren (solderen). Welke draad van de twee maakt niet uit in de praktijk. De voorkeur gaat uit om deze in de plus(+) aanvoerdraad te monteren. Zo houd je een duidelijk overzicht voor jezelf. Hier een voorbeeld hoe de weerstand gemonteerd moet worden tussen de lantaarn en de voeding:
Het nadeel hiervan is dat er gesoldeerd moet worden en niet iedereen is in staat om dit te doen.
Wij van Modelbouwled hebben hiervoor een zeer praktische oplossing en een schroevendraaier is hierbij meer dan genoeg! Je kunt op deze manier meerdere lantaarns aansluiten en snel en makkelijk uitbreiden.
Meer informatie over deze handige printplaat met voorgemonteerde weerstand vindt u hier. Ook hebben wij een leuke startset, waardoor u meteen aan de slag kan met het monteren van de lantaarns. Wij van Modelbouwled hopen dat je veel hebt gehad aan deze informatie.
|